Šperky šila po nociach, teraz ju úspešná značka Štebotavo živí


Pred materskou dovolenkou pôsobila Danka Vrabcová ako analytička Poštovej banky. Vo voľnom čase sem-tam navštívila kreatívny kurz a po večeroch sa tešila na relax s korálkami. Zlom prišiel s narodením dcéry, kedy Danka začala svoje výtvory vo väčšej miere propagovať na sociálnej sieti. Po šperkoch, ktoré dovtedy obdivovali len kamarátky a kolegyne, sa len tak zaprášilo. Po troch skúšobných mesiacoch šitia šperkov popri malom bábätku pretvorila svoj koníček v plnohodnotné podnikanie. Od roku 2014 šije značka Štebotavo na plné obrátky a posiela autentické náušnice, náramky i brošne mesačne niekoľkým desiatkam "štebotavých báb." Do pôvodnej práce sa mama štvorročnej Ely už nevrátila.

Danka, dovoľ mi na začiatok jedno krátke obzretie dozadu - aké boli pre Štebotavo Vianoce a vstup do nového roka? Stihla si vyhovieť všetkým zákazníčkam s objednávkami "pod stromček"? 

Bola to divočina, Zuzi, ale áno. Všetky vianočné objednávky sme s manželom pobalili a odoslali s dostatočnou časovou rezervou a prileteli za svojimi novými majiteľkami včas. Len v posledný predvianočný týždeň to bolo viac ako 60 balíčkov, ešteže máme takú veselú a šikovnú pani za okienkom pošty :)

Na Dankine autorské šperky sa čaká štandardne niekoľko týždňov, v náročnejšom období ako sú Vianoce i dlhšie. Ušitie jedného modelu trvá niekoľko hodín. Ligotavé kúsky šité v malých sériách sa predávajú rýchlejšie, než sa stihnú vytvoriť skladové zásoby.

Ak by si mala bilancovať, čo Ťa najviac potešilo v súvislosti s Tvojou značkou šperkov v uplynulom roku a čo je v tomto roku pre Štebotavo výzvou? 

Ešte vo februári sa mi skončila rodičovská dovolenka a do pôvodnej práce (bankový analytik, pozn.) som sa už nevrátila. To bol asi najväčší zlomový moment, pretože som za sebou akoby zavrela zadné vrátka a rozhodla sa pokračovať v budovaní značky, ktorá ma živí. Posledné mesiace roka v podstate ťahala celú našu rodinu, keďže manžel ukončil pracovný pomer a stal sa súčasťou Štebotava. Vedeli sme, že to bude len na určitý čas, no teraz, keď nastupuje do novej práce, som vlastne aj šťastná aj smutná. Veľa mi totiž v hektickom závere roka pomáhal s balením a administratívou, výzvou teda teraz bude nájsť si za neho náhradu alebo opäť "papierovačky" zastrešiť sama. Počas celého roka mi veľmi pomáhala aj šikovná kolegyňa a najmä vďaka skvelému tímu sme minulý rok ušili a doručili rekordné množstvo šperkov.

Ako vyzerá Tvoj bežný deň?
 

Vstávam okolo pol siedmej, chystám raňajky a dcérku nesiem do škôlky. Prvé kroky po návrate domov vedú ku kávovaru, pri káve vybavím maily a následne sadám za svoj pracovný stôl, kde dokončujem šperky, ktoré mám rozrobené z predošlého večera. Vždy pracujem na viacerých šperkoch súčasne. Ušité vecičky fotím a zverejňujem na sociálnych sieťach, priebežne odpovedám na správy od zákazníčok a po obede hotové šperky balím, vypisujem obálky, podacie hárky a vystavujem faktúry. Cestou do škôlky utekám na poštu a až kým Ela večer nezaspí, venujeme sa predovšetkým jej. Následne po deviatej večer opäť sadám k pracovnému stolu a šijem ešte cca 2-3 hodinky.
 
V minulosti sa šujtáš využívala na lemovanie odevov, na Slovensku zdobila i kroje. Šitie zo šujtášky, kryštálov, kabošonov a koráliek je dnes jednou z najvychytenejších techník zhotovovania šperkov medzi handmade tvorcami.

Vyzerá to, že už máš zabehnutý režim a systém, ako zvládnuť rodinu aj prácu. Ale aké boli začiatky budovania značky, keď si nastúpila na materskú dovolenku?

Štebotavo ako značka vzniklo koncom roka 2014, pred mojím nástupom na materskú dovolenku. Šitým šperkom som sa už ale ako záľube venovala viac než dva roky predtým, v rámci psychohygieny po pracovnom dni. S príchodom dcérky na svet bolo pre mňa všetko nové - materstvo i podnikanie. Keďže objednávky prichádzali vlastne od samého začiatku, šila som vždy, keď Ela spala. A keď bolo doma ako tak upratané a navarené :) Ela bola cez deň veľmi dobré a pokojné dieťa, no v noci sme toho počas prvých dvoch rokov veľa nenaspali. To bol asi najnáročnejší faktor - budiť sa a už vlastne začínať deň unavená...ale zvládli sme to a dnes mi dcérka počíta, triedi a podáva "drahokamy" :)

Danka žije so svojím manželom Petrom na sídlisku Dlhé Diely v Bratislave. Spolu vychovávajú dcéru Elu (4).

Veľa žien má na materskej sen rozbehnúť handmade podnikanie, no len málo z nich ho dokáže premeniť na skutočnosť. Ktoré sú podľa teba faktory, podmieňujúce úspech?

Myslíš, že poznám zaručený recept na úspech? :) Ten žiaľ naozaj nepoznám. Do veľkej miery som mala určite aj šťastie, že som zachytila začínajúci trend handmade tvorby, pri samotných šujtášových šperkoch som vlastne asi bola pri samotnom zrode popularity a možno neskromne verím, že som k nej svojou troškou i prispela. Tradičnej technike som sa pokúsila vniesť moderného ducha prostredníctvom novších, trendy materiálov a pomerne rýchlo som sa na handmade scéne uchytila. Samozrejme, že to nešlo vždy ľahko a viackrát som i zakopla. No myslím si, že keď sa handmade podnikaniu venujete predovšetkým ako vášni a nie s primárnym cieľom zarobiť, ľudia to cítia a ocenia. Ja som v začiatkoch nemala v úmysle živiť sa tvorbou, len si spestriť dni na materskej a privyrobiť si na kávičku s kamarátkami maminami. No a dopadlo to tak, že zo záľuby sa stalo plnohodnotné podnikanie, ktoré ma živí. Sama neviem odhadnúť, ako dlho bude tento stav pokračovať, no robím všetko pre to, aby boli moje štebotavé baby spokojné a vracali sa ku mne i naďalej. Či už je to kvalita a nápaditosť samotných šperkov, ale aj spôsob komunikácie, balenie a všetko "to" okolo, čo zákazníčky spolu s produktom dostanú. 

Čo presne si máme predstaviť, keď hovoríš "všetko to okolo, čo zákazníčky s produktom dostanú"?

Mojou snahou je priniesť zákazníčkam spolu s jedinečným produktom aj radosť. A tomu podriaďujem svoju komunikáciu voči nim, samotný priebeh od prijatia objednávky až po balenie. Aby bolo už odbaľovanie šperku malým zážitkom. Ku každej objednávke pribaľujem milé prekvapenie, šperky balím do obrandovanej krabičky, ktorá je navyše zabalená do našich štebotavých farieb a previazaná stuhou. Balíček vonia, obsahuje osobné venovanie i poďakovanie a ak ide o darček tretej osobe, aj kartičku na ďalšie milé venovanie. Sú to detaily, ktoré tvoria celok a na ktorých mi ako autorke veľmi záleží.

Extravagantné modely si obľúbili aj niektoré tváre známe z televíznej obrazovky. Náušnice zn. Štebotavo hrdo nosia napríklad Barbora Rakovská, Diana Hágerová či Miriam Kalisová.

Mať dobrý produkt je základ, no reklama a komunikácia rovnako. Ako si si v tomto smere poradila Ty?

Myslím si, že v dnešnej dobe, ktorá je preplnená informáciami, je dôležitá autentickosť. Nikdy som sa na nič nehrala, môj príbeh a príbeh mojej značky je známy a úplne "obyčajný", čo možno ľuďom vo svete často hranej dokonalosti imponuje. Nedávno mi jedna zákazníčka pri osobnom stretnutí spontánne povedala, že ma má rada, pretože som taká normálna, ľudská a vo videách, v ktorých sa prihováram, často nenamaľovaná a strapatá. Rozosmialo ma to, ale je to tak. Nie som instacelebrita ani youtuberka prezentujúca makeup-tutorial videá, som len mama, ktorá podniká z domu s tým, čo ju baví. Neriadim sa žiadnymi marketingovými poučkami, do reklamy som za celé fungovanie značky investovala možno pár desiatok eur a stále verím, že najlepšou reklamou sú spokojné klientky. V mojom prípade ide doslova o reklamu od ucha k uchu :)

Šperky šiješ sama alebo Ti niekto pomáha?

Pomoc som hľadala dlhé mesiace a mám za sebou niekoľko "pokus-omylov", no našťastie pred rokom si pomoc našla mňa a som za svoju kolegynku veľmi vďačná. Vďaka nej je počet objednávok, ktoré musím odmietnuť, výrazne nižší, no čakacia doba na štebotavé šperky je stále na úrovni mesiaca i viac. Ale ako sa to hovorí? Že na dobré sa čaká? :) Každý šperk ale naďalej prechádza mojimi rukami, sú to moje dizajny a za každý plne ručím.
 
Model Aurora bol na želanie zákazníčky inšpirovaný polárnou žiarou.

Výsledkom priania zákazníčky vlastniť  náušnice, ktoré by pripomínali Hawai, bol tento šperk. 

Ako vnímaš konkurenciu v oblasti handmade tvorby šperkov? Stretla si sa už aj s kopírovaním Tvojich originálnych šperkov? 

Ja to opakujem pomerne často, ale konkurenciu naozaj vítam a teším sa i z úspechu iných tvorcov. Čo ale nemám rada a poviem to celkom otvorene, je priživovanie sa na práci iných a obchádzanie pravidiel. Pretože je naozaj rozdiel, keď podnikáte v súlade s legislatívou, platíte dane, odvody, účtovníka a všetko s tým súvisiace. Nevadí mi, keď mamička na materskej vytvorí po večeroch pár šperkov, hoci aj inšpirovaných mojimi, a predá ich známym. Veď každý sme nejako začínali. Ale keď niekto postaví celé svoje čierne podnikanie na kopírovaní tvorby iných autoriek a predáva kópie vo veľkom, tak to už podľa mňa v poriadku nie je.

Výrazné šperky sú obľúbeným doplnkom na  špeciálne príležitosti, ako sú svadby, plesy či stužkové.

Aké plusy alebo mínusy pre teba predstavuje home office, teda to, že pracuješ z domu? Tipujem, že to nie je iba o popíjaní kávičky v teplákoch, ale aj o tvrdej sebadisciplíne a pevnom režime...

Pre mňa je najväčšou výhodou home office to, že môžem byť doma s dcérkou vždy, keď je to potrebné. Keďže je v škôlke nováčik, je viac doma ako tam a nakoľko sme v Bratislave sami, nevieme babky zapájať v takom rozsahu, ako by sa nám možno šiklo. Na druhej strane máš ale úplnú pravdu, so sebadisciplínou ešte niekedy bojujem :) Kávička a tepláky musia byť, ale zároveň aj pevný režim a podrobne rozplánované dni, aby som stihla všetko, čo som na daný týždeň sľúbila.
 
Svoju prácu si Danka váži. Do akcií ako Black Friday sa nezapája, oveľa radšej svojimi šperkami podporí charitatívne projekty.

  Je podnikateľské prostredie voči handmade tvorcom nastavené prajne?

Žiaľ, z vlastnej skúsenosti musím potvrdiť, že na Slovensku sa na malých podnikateľov neberie žiadny ohľad. Zjednodušene povedané, keby som si chcela z firmy ako zamestnanec odniesť tisícku v čistom, ďalšiu tisícku odvediem štátu (ako zamestnanec a zamestnávateľ v jednom). Samozrejme, mám možnosť podnikať aj bez nároku na odmenu, ale tým pádom aj bez nároku na nemocenské, dôchodkové a iné dávky. K tomu každý mesiac kopa papierovačiek, keďže len málo povinných úkonov sa dá urobiť elektronicky. Nuž, pre malú firmu celkom sranda.

Aké šperky nosíš rada Ty sama? Siahneš aj po kúskoch masovej produkcie alebo sa prikláňaš k súčasnému trendu tzv. "slow fashion"?

Porekadlo o obuvníkových deťoch u mňa platí stopercentne. Keď som si aj ušila šperky sama pre seba, obrali ma o ne kamošky :) Čo ale nosím každý deň a vlastne ani neskladám zo seba dolu, je ručne robená svadobná obrúčka z českej dielne a zlatá retiazka od manžela tiež z handmade produkcie, tentokrát slovenskej. Snažím sa podporovať najmä slovenských tvorcov, nosím slovenské kabelky, batohy, šaty či tenisky. Takže vlastne áno, je to sčasti taký slow-fashion prístup, ale nie som nejakým zarytým odporcom masovej produkcie, hoci ju vyhľadávam čoraz menej.

Aj svadobné šperky si Danka ušila sama.  Vtedy ešte netušila, že jej záľuba ju bude raz živiť.
 
Podnikavá Danka rozšírila sortiment pre svoje "štebotavé baby" aj o základné kúsky oblečenia ako sú mikiny a čiapky.

Použité fotografie sú z archívu Danky Vrabcovej a značky Štebotavo.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

"Stále čakám, že raz stretneme doktora Housa."

Veronika Pizano: Rodičovstvo je náročné, nikto z nás ho neštudoval

"Baby z Dlháčika sú pre mňa ako rodina."